דף הבית » צמחים » צמחי תבלין » לבנדר
לבנדר הוא אחד מהצמחים הפופולריים ביותר בגנים ומרפסות ברחבי העולם. בעל ריח נעים ומרגיע, פרחים יפהפיים ומגוון מאפיינים וסגולות שימושיות, לבנדר הוא ללא ספק הבחירה האידיאלית לכל גן תבלינים או פינת חמד ריחנית!
צמח הלבנדר זקוק לתאורה מלאה וישירה במשך רוב שעות היום, ולא פחות מ-4 שעות ביום. הוא משגשג בזכות קרני השמש וככל שיקבל יותר אור, כך פרחיו יהיו בהירים ומלאים יותר. במרפסות או חלונות מומלץ למקם את הצמח בצד הדרומי כדי להבטיח מקסימום חשיפה לשמש.
מערכת השורשים של הלבנדר עמידה ואינה דורשת השקיה תכופה מדי. הקפדה על שגרת השקיה מתונה חשובה ויש לאפשר למצע להתייבש בין השקיות. במהלך חודשי הקיץ יתכן וידרשו קצת יותר מים, אך חשוב לא להציף את הצמח כדי למנוע ריקבון שורשים.
לבנדר מעדיף את האוויר יבש יותר וכך גם את המצע שבו הוא גדל. יתר לחות עלולה לגרום לבעיות בריאותיות כמו פטריות, עובשים ומחלות. במיוחד בעת גידול בחללים סגורים, יש לוודא שיש מספיק אוורור או להשתמש במכשיר להורדת הלחות.
לבנדר הוא צמח אשר אוהב חום אך יכול לשרוד גם בטמפרטורות קרות. עם זאת, חשוב להגן עליו מפני קור מקפיא ובמיוחד בלילות החורף. הטמפרטורה האופטימלית עבור גידול לבנדר היא בין 18 ל-30 מעלות צלזיוס.
הבחירה של סוג המצע חשובה מאוד לגידול לבנדר מוצלח. המצע צריך להיות קל ובעל יכולת ניקוז מעולה כדי למנוע הצטברות מים סביב שורשי הצמח. תערובת של חול וקומפוסט עם פחם גרגרי יוצרת בסיס טוב לניקוז.
הדישון ללבנדר צריך להיות מתון ובזמנים שלא במהלך פריחה. דשן מאוזן עם חנקן, זרחן ואשלגן ביחס שווה יעזור לצמח לגדול ולפרוח היטב. יש להימנע משימוש בדשן עם ריכוז גבוה יותר של חנקן, כיוון שזה עלול לפגוע באיכות הפרחים.
הלבנדר עמיד יחסית למחלות ולכן הוא נחשב צמח קל יחסית לגידול בכל מקום.
אך עדיין, יכולים להתרחש מצבים של ריקבון שורשים או התפתחות פטריות אם הצמח מושקה יתר על המידה. חום כבד ולחות יתר יכולים גם כן לגרום למחלות. חשוב להבחין בסימנים מוקדמים על הצמח, כדי לטפל בבעיות באופן מיידי ולמנוע התפשטות.
הצהבה של העלווה ככל הנראה נגרמת ע"י ריקבון שורשים.
המזיקים הנפוצים ביותר המאיימים על צמחי לבנדר הם ציקדת הרוק, כנימות עש הטבק, וכנימות עלה. מומלץ לעקוב אחרי הצמח ולבדוק באופן תדיר את שורשיו ועלים עבור סימנים של פלישה. בשלבים הראשונים של פלישה, ניתן להשתמש בחומרי הדברה אורגניים או בשיטות ביולוגיות להרחיק את המזיקים.
הופעת קצף על העלווה יכולה להיגרם ע"י ציקדת הרוק, או גבעולים לעוסים שנגרמים ע"י חדקונית הגן.
גיזום קבוע תורם לצמיחה רחבה ובריאה של הלבנדר. מומלץ לבצע גיזום בעדינות אחרי הפריחה, כדי לעצב את הצמח ולהקנות לו מראה מטופח. חשוב להימנע מגיזום קיצוני אשר עלול לפגוע בבריאות הצמח.
לבנדר יכול להתרבות באמצעות ייחור. זהו תהליך יחסית פשוט המאפשר שימור גנטי של המאפיינים הרצויים בצמח האם. לעיתים ניתן לנסות ריבוי מזרעים, אך זה דורש יותר זמן וסבלנות.
כדי לייחר את הלבנדר יש לחתוך גבעול באורך 10-15 ס"מ מצמח בריא בסוף עונת האביב או בתחילת הקיץ.
יש להסיר את כל העלים מהשליש התחתון של הייחור ולהשאיר בכוס מים.
אחרי שהייחור התחיל להוציא שורשים אפשר להעביר אותו לשתילה בעציץ קטן במצע מאווררת ולחה.
רק אחרי שתזהו צמיחה מחודשת תוכלולהעביר את הצמח החדש לשתילה באדמה או בכלי גדול יותר.
הלבנדר אינו מסוכן או רעיל לבני אדם ולחיות מחמד, והוא אף נחשב לצמח בטוח לשימוש במטבח ובמוצרי קוסמטיקה. עם זאת, יש להשתמש בו בשיקול דעת לפני הוספתו למזון או מוצרים נוספים.
כל הזכויות שמורות © 2023